Legfrissebb híreink


A Komplex Alapprogram bevezetése az iskolában

A Komplex Alapprogram bevezetése az iskolában

Gondolkodik, hogy intézményükben bevezessék-e a Komplex Alapprogramot? Valahonnan hallott a programról, de nem tudja, pontosan milyen feltételeket kell ehhez teljesíteni? Amennyiben igen, mindenképp érdemes elolvasnia cikkünket!

Így is lehet kezdeni a tanítási napot!

Így is lehet kezdeni a tanítási napot!

A Komplex Alapprogram (KAP) iskolai bevezetésének egyik fontos eleme, hogy a tanítási napot ráhangolódó foglalkozással kezdik a diákok. Miben áll ennek a pedagógiai haszna? Hogyan kell elképzelni egy ilyen foglalkozást?

Példák motiváló értékelésre

Példák motiváló értékelésre

Sokszor talán nem vagyunk tisztában azzal, kimondott szavaink mennyire fontos visszajelzést adnak a diákoknak. Szinte mindenkinek van olyan élménye, amikor egy tanár megdicsérte, sokan még arra is pontosan emlékeznek, hogy szó szerint mi hangzott el. A pozitív megerősítés nagyon fontos, és ahogy szinte minden kommunikációs technika, ez is tanulható, gyakorolható. Az alábbiakban következzen egy lista, amelynek mondatait az adott helyzetre átalakítva bátran alkalmazhatjuk a motiváló értékelés során.

A motiváló értékelés

A motiváló értékelés

Minden kimondott szónak óriási ereje van. Különösen is igaz ez a pedagógusi értékelésre. Nagyon kell figyelni arra, milyen szavakkal értékeljük diákjaink munkáját, hiszen a negatív, személyiségjegyekre vagy képességekre vonatkozó mondatok súlyos sebeket okozhatnak. A motiváló értékelés ennek éppen az ellenkezőjére fókuszál, konkrét, pozitív dicséretekkel a saját magához viszonyított fejlődésre helyezi a hangsúlyt.

Értékelésről a Komplex Alapprogramban

Értékelésről a Komplex Alapprogramban

A pedagógusok számos sokrétű teendője között az értékelés is fontos szerepet tölt be. Alapvetően háromfajta értékelésről beszélhetünk: diagnosztikusról, minősítőről és fejlesztőről. A Komplex Alapprogram (KAP) résztvevői számára elérhető Tudástárban részletesen megismerhető a KAP értékelést érintő koncepciója, nagyon sok nyomtatható értékelőlappal és ötlettel – ezekért is érdemes regisztrálni a programba. Jelen cikkben a Komplex Alapprogram rendszerében egyaránt jelenlévő háromféle esetet vizsgáljuk.